5 måsten på Mallorca

Katedralen i Palma

Ljusets katedral eller ”La Seu” som spanjorerna säger, började byggas redan på 1200-talet och har ett lika vackert yttre som den har ett inre. Att missa skymten av Palmas storslagna katedral, är som att gå i Paris utan att lägga märke till Eiffel-tornet. Det går helt enkelt inte. La Sue ligger med sina gotiska tinnar och torn längs med strandkanten vid stadens äldsta delar. På somrarna sätts en stor utomhusbiograf upp i Parc de la Mar, nedanför katedralen. När du besöker katedralen är det anständig klädsel som gäller samt nolltolerans till fotografering och användandet av mobiltelefon.

Sóller på nordvästra Mallorca

Den lilla pittoreska orten Sóller ligger på öns nordvästra del. Den är känd för sina många apelsinträd och sin lummiga växtlighet, men det viktigaste är kyrkan St. Bartomeu på stadens stora torg. Sóller är även en utgångspunkt för många kända vandringsleder på grund av de höga bergstopparna runt om.
Det är enkelt att ta bussen hit från Palmas Placa Espana eller det gamla tuffande tåget som har sett bättre dagar. Väl på plats kan du vandra, cykla eller vara med på en apelsinskörd. Bara någon kilometer ifrån stadskärnan ligger Port de Sóller som har vita stränder och en lång strandpromenad full med restauranger och barer. Välj själv om du vill ta spårvagnen eller gå till fots.

Valdemossa

Inte långt från Sóller och ett stenkast från Palma, ligger byn Valdemossa som har varit ett riktigt högkvarter för poeter och konstnärer. Visste du t.ex. att George Sand har bott här 1838 med sin älskade Fryderyk Chopin? Många menar att det är just denna by som har försett Mallorca med sitt goda rykte och fått turismen att blomstra. När du är här kommer du förstå varför. Något gulligare är svårt att hitta. Lutande gränder, mandelträd och höga berg varvas med genuina restauranger och små mystiska texter om traktens skyddshelgon. Här hittar du inspiration och kreativitet och det är kanske därför det är konstnärernas favoritplats på Mallorca.

Santuari de Lluc – Escorca

Om du någon gång fantiserat om att övernatta i ett kloster, så har du chansen. I Escorca ligger det heliga klostret Santuari de Lluc, vackert omhuldat av Sierra de Tramuntana-bergen. Platsen är en lisa för själen och ett sätt att hämta kraft. Klostret anses vara öns heligaste plats. På andra våningen ligger ett litet museum där du kan titta på keramik eller målningar. Det är inte dyrt att gå in här och vill du sova över, finns möjlighet till logi.

Marknaden i Sineu

På Mallorca hålls det marknader varje dag någonstans och den mest berömda finns i Sineu. Den är öppen varje onsdag mellan 8-13 och har varit det sedan 1500-talet. Här finns förmodligen allt du kan tänka dig och när du är här kommer det att kännas som om du förflyttar dig flera hundra år bakåt i tiden. Kor, getter och killingar springer om varandra framför lokala bybor som säljer frukt, grönt och annat smått och gott. Marknaden är en pärla för barn och det bjuds även på ponnyridning och gatumusik. Byn ligger mitt på ön och nås enklast med tåg från Palma, buss 458 eller bil. Tåget kostar bara 3 Euro.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*