5 måsten på Kap verde

Om man har turen att få resa till ögruppen Kap Verde, finns det en rad aktiviteter som bara måste upplevas. Då Kap Verde kan skylta med många avkopplande och samtidigt äventyrsspäckade aktiviteter, så finns här fem av de bästa tipsen för en perfekt resa. Läs om de fem måsten som man inte kommer att ångra när man är på hemväg igen.

Se på skeppskyrkogårdarna

Längs med den gudomliga kustremsan utmed ön Boa Vista, har en rad skepp en gång för länge sedan, förlist. De finns även på andra håll i Kap Verde. Dessa har dock inte bärgats och om man vill kombinera en historielektion med havets vackra undervattensliv, så ska man ge sig ut på en dyktur hit. Flera företag på ön organiserar turer ut och ett dyk här kan verkligen ge en upplevelse för livet. Se dock upp för undervattensströmmar då havet lever sitt eget liv.

Knölvalsafari

Om man inte tidigare har sett knölvalar på nära håll, finns chansen att göra det nu. Utmed den sydvästra sträckan vid Boa Vista kommer de in mot land för att fortplanta sig och då kan man med fördel ta med sig kameran och följa med på en båttur som blir nästan oförglömlig. Denna tidpunkt inträffar mellan mars och april och har man möjlighet att ta semester då så kommer detta sannerligen bli en magisk upplevelse.

Köp hantverk och keramik

Både de större och mindre byarna har mängder av lokalt producerat hantverk och keramikföremål och det finns även en stor mängd handgjorda smycken och attiraljer att köpa till mycket billiga priser. De lokala varorna är mycket högkvalitativa och värda att inhandla. Man kommer garanterat inte se dessa varor på någon hemma och de är betydligt mer innovativa än de svenska kläd – eller inredningskedjorna. Sal Rei, Espargos, Praia och Santa Maria har underbara hantverk och också kläder och prydnadsföremål till vrakpriser med underbara färgskalor.

Lyssna på folkmusiken Morna

Som några kanske redan vet, är den berömda morna-musiken Kap Verdes stolthet, bland annat för att Césaria Evora framförde den på det mest vackra vis under flera decennier. Sångerskan kommer ursprungligen från Mindelo i den norra ögruppen. Hon är Kap Verdes i särklass största artist och hennes musik lever kvar än idag. På restauranger, i barer och i folkhemmen hörs mornas klagande toner strömma ut ur högtalarna och vad kan vara bättre än att avnjuta den med nationalrätten cachupa och drycken grogue?
Andra musikformer att bekanta sig med är funaná som spelas på den västra ön Santiago, batuque samt dansgenren coladeira som man kan röra sig till på lokala hak.

Hyr en bil

Surfing och stränder i all ära men man har inte sett tillräckligt av kap Verde om man inte hyr en jeep. Med en sådan kan man åka i princip vart som helst och utforska de inre delarna av öarna som kan vara lika sagolika som de kan vara skrämmande. Mitt i Sal ligger en Mars-liknande, röd öken dit folk brukar åka för att köra fyrhjuling och på de andra öarna ligger gröna oaser som lämpar sig perfekt för vandringar, yogapass eller cykelturer. Bussar finns men att ha en hyrbil gör en mindre begränsad och det är dessutom billigt.