5 måsten om man befinner sig i Split

En semester i Split är inte bara sol och bad, det finns mängder med saker att utforska när man väl är på plats. Split är Kroatiens näst största stad och har lika många anrika byggnader som den har ställen med charm. Det är en ganska kompakt stad och det bästa sättet att ta sig fram är att gå till fots. Det är också på det sättet som man kan uppleva allt som staden har att erbjuda. Man kan givetvis också hyra en cykel för att ta sig fram.
Hursomhelst finns det mycket att göra i Split och här följer 5 måsten för den som vill upptäcka denna kroatiska pärla.

Titta in på Diocletianus palats

Detta gamla anrika palats är från antikens tid och ligger i Split. Dess anor sträcker sig ända tillbaka till 200-talet e.Kr då kejsare Diocletianus bestämde sig för att låta uppföra en ståtlig byggnad på ca 30 000 kvadratmeter. Detta har medfört att palatset är en av de största, mest värdefulla byggnaderna i världen och Split-borna är givetvis stolta över det. Diocletianus palats är relativt välbevarat och finns också med på Unesco:s världsarvslista.
Flera scener från serien Game of Thrones har spelats in just här så ta med kameran

Cykla i Marjan-parken

På höjden i Split ligger en vackert inredd och designad stadspark, dit man kan cykla om man känner för att hyra cykel. Visst kan man gå men man bör ta med bra skor och en stor vattenflaska för det lär kännas i benen. Väl framme på toppen belönas man med en bedårande utsikt över Adriatiska Havet och Splits stad. Perfekt motion för en förmiddag och framåt eftermiddagen kan man dra sig ner till stranden och ta sig ett svalkande dopp.

Gå på marknad

Det är inte semester i Sydeuropa såvida man inte har besökt en marknad. Detsamma gäller för Split. Den mest berömda är fiskmarknaden på Marmontova där man kan titta på havets alla läckerheter, vackert upplagda i fiskstånden. Alldeles bredvid ligger den traditionella frukt-och grönsaksmarknaden. Man lär känna igen den om man kommer med flyg för det är nämligen där som flygbussarna stannar. Bredvid denna marknad finns även en intressant klädmarknad där man kan fynda till vrakpriser.

Gör en seglartur med de traditionella, kroatiska båtarna

Vid Riva som är hamnområdet i Split, går det en rad båtar ut till öarna och vidare. Där kan man avnjuta en middag, en glass eller bara strosa omkring. Men en sak man inte bör missa, är att ta en seglartur med de traditionella båtarna som tar resenärer ut till havs eller runt omkring i skärgården. En av dem går till ön Ciovo och det finns även flera andra, på vilka man kan äta och dricka under den lilla minikryssningen.

Ta en dagstur till nationalparken Krka

Vattenfall, gröna oaser och ett klarblått vatten: Ja, i naturreservatet Krka kan det verka som om man befinner sig i en miniversion av Niagara-fallen och naturen är bedårande vacker. En utmärkt dagsutflykt för romantiskt lagda par eller för familjen som vill se något annat för en dag. Till Krka kan man ta bussen på morgonen och hem igen på seneftermiddagen. Utflykten kostar från ca 20 euro/person om man bokar ett paketpris men man kan också köpa en egen biljett och ta sig runt på egen hand. En annan idé är att hyra en bil. Glöm inte badkläderna!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*