5 måsten när man är i Petra, Lesbos

Molivos grannby Petra är definitivt värd ett stopp på vägen om man tillbringar tid på Lesbos. Har man inte utsett denna by till sin huvudort under resan, så bör man åtminstone stanna till här för att utforska det som staden har att erbjuda. Mellan Molivos och Petra går dagligen ett litet minitåg som också fungerar som sightseeing för nyfikna själar. Oavsett om det rör sig om rundturer eller sevärdheter i staden, så kommer man garanterat inte bli uttråkad i Petra. Här kan man läsa om 5 måsten som bör göras under en vistelse på Lesbos.

Ett besök på Panagia Glykofilousa

I Petra ligger 1700-talskyrkan Panagia Glykofilousa med sina vita väggar och sin fina utsikt. Denna kyrka ligger nämligen belägen på det centrala berget mitt i byn och är ett måste om man har rest till Petra. Kyrkan ligger i de äldsta stadsdelarna och för att ta sig upp måste man ta de 140 trappstegen. Inne i byggnaden finns flera intressanta detaljer att vila ögonen på och oberoende av vilket håll man tittar åt så är utsikten fenomenal. Historien bakom är både tragisk och romantisk. Kyrkan byggdes av en sjöman som förlorat sin fru till havs och han upprättade denna kyrka för att se om hon möjligtvis skulle komma tillbaka.

Gå förbi Vareltzidaina’s House

Om man vill ha lite mer historieundervisning på sin resa i Petra, ska lan gå förbi det originella Vareltzidaina’s House som ligger i centrum. Detta speciella hus är svårt att missa då det är en träutbyggnad utanpå stenfasaderna. Inträde kostar 2 euro och invändigt kan lan titta på gamla målningar. Egentligen är detta hus en gammal gård som tillhörde en affärsman på 1800-talet, och har numera restaurerats till museum. Man kan alltså upptäcka hur grekerna här levde för över 200 år sedan.

Hyra en åsna på Michelis Åsnefarm

Jajamensan, man kan rida på en envis åsna utmed de utmärkta stigarna om man vill. Åsnor är starka djur med en egensinnig personlighet men de visar en gärna runt i omgivningarna. Tänk på att sadlarna är gjorda av trä så man gör bäst i att ta med sig en handduk eller en filt att mjuka upp underlägget med. Sedan är det bara att sätta kurs ut i bergen. En kul upplevelse både för barn och för vuxna.

Hyr en båt och ta en fisketur

Både i Molivos och i Petra går det hur bra som helst att hyra en liten fiskebåt och pröva på fiskelyckan till havs. Båtarna kan hyras vid stränderna eller vid hamnen och är mycket uppskattade. Vill man inte fiska, kan man följa med på en båtutflykt med guide som visar resenärer runt till olika grottor, naturreservat och undangömda vikar. Då Petra har utsikt mot Turkiet från stranden kan en båttur vara extra roligt då man man se landet på närmre håll ute till havs.

Hyr en bil och upptäck omgivningarna

Runt Petra ligger en rad okända stränder och badvikar. Stranden i Petra är Lesbos mest kända men den är också mycket folktät så när man vill komma ifrån allt liv och rörelse, så kan man sikta in sig på de gömda pärlorna. Ca trekvart från Petra finner man flera fantastiska stränder och orter som nästan enbart besöks av lokalbor och ett fåtal turister. Kagia Beach, den lilla hamnbyn Skala Sikaminias samt Anaxos stränder ligger alla mycket nära Petra.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*