5 måsten när man är i Bodrum

Om man har bestämt sig för att ta del av Turkiets St. Tropez så vill man säkerligen utforska hur det är att vara på denna himmelska plats. Bodrum har många sevärdheter och måsten för turister som borde bockas av innan man beger sig hemåt igen. Ta fram anteckningsblocket och notera dessa små råd inför avresan. Här kommer 5 måsten för alla som tagit sig till Bodrum på semestern.

Luffa runt bland öarna

Bodrum har ofta kallats båtarnas stad men oavsett om det är ön Bodrum man vill utforska eller om man har bokat hotell i staden Bodrum, så är det ett utmärkt sätt att uppleva öns rikedom och dess omgivningar till sjöss. I de flesta hamnar ligger små båtar som man kan boka för att följa med på en guidad tur runt om i öriket och se på grottor och havssköldpaddor. Om det är fest man är ute efter kan man åka iväg med en partybåt som fungerar som ett disco ute till havs.
Från många hamnar kan man dessutom se över till några av de grekiska öarna och även ta båten dit. Om man tycker Bodrum är vackert från land bör man även se dess skönhet från havet. Man kan välja mellan en kort tur eller en hel dagsutflykt som går på ca 50 euro tur/retur. Glöm inte passet då Bodrum ligger på gränsen till Grekland.

Dykning och snorkling

I ett vatten så klart som det i Bodrum är det verkligen synd att inte utforska undervattenslivet också. På flera stränder kan man hyra snorklingsutrustning eller följa med på en båttur med flera entusiaster. Välj mellan att snorkla vid havsytan eller gå ned på djupet i riktig dykarutrustning för att se vad som gömmer sin på botten. Anemoner, sjöstjärnor och sjöhästar samt en mängd ovanliga fiskar kan man stöta på om man har tur.

Simma i Kleopatras pool i Pamukkale

Pamukkale är ett naturreservat och Turkiets mest kända. Förmodligen beror det på att Kleopatra sägs ha tagit fler än ett bad här i de vackra poolerna som bildas mellan kalkstenarna. Poolen sägs ha positiva hälsoeffekter. Visserligen ligger detta naturreservat 30 mil från Bodrum så man bör planera en heldag och åka tidigt på morgonen, men när man kommer tillbaka lär man definitivt vara glad att man åkte hit.

Gå på typisk turkisk marknad

I de flesta städer och anhalter när man gör en utflykt, brukar det finnas åtminstone en marknad där man kan botanisera bland alla möjliga saker. Kläder, smycken, tyger, mattor och kryddor är vanliga i Turkiet och härifrån kommer man inte tomhänt. Den lokala marknaden i Bodrum har låga priser trots att Bodrum räknas som en dyr stad. Tänk på att pruta och håll uppsikt över plånboken. Märk väl att det också säljs många kopior här.

Ta färjan till Knidos

Denna gamla antika grekiska ö, har en gång enligt sägen, tillhört Afrodite – kärlekens gudinna enligt den grekiska tron. Här kan man fortfarande upptäcka flera statyer av henne och lära sig lite historia på samma gång. Knidos ligger 10 mil västerut från Bodrum och betraktas som en kultplats. Det finns också en rad ruiner som varvas med de söta vita sockerbitshusen en bit bort. Läget på Knidos är minst lika vackert som historien så se till att både ta med badkläder och en välfungerande kamera.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*