5 måsten i Vathi

Vathi är full av små söta gränder, kaféer, butiker och sevärdheter som man kan läsa om i den här artikeln. Har man tagit sig till Vathi så är det förmodligen sol, bad och avkoppling man vill ägna sig åt och då kan man skriva upp lite värdefull information om några måsten som bör bockas av under en vistelse här. Tanken är att man ska komma hem utvilad och som en ny människa och för att komma dithän så kan man behöva lite inspiration från denna grekiska pärla.

Strosa uppför Ano Vathi

Som i de flesta andra städer, så finns det en gammal stadsdel bevarad som har den där lilla extra charmen. I Vathi är det Ano Vathi som står för detta och då den är brant med trånga gränder kan man även få känslan av att få lite motion. Stadsdelen ligger uppför sluttningen bakom Vathis centrum och här ligger det massor av bagerier som säljer grekiska bakverk, medeltida valv som ser ut att vara hundratals år gamla samt lokalbornas hus i venetiansk stil. Om man vill träffa på greker ska man gå hit upp.

Vinmuseet i Vathi

Då det produceras en del vin på Samos, så kan man passa på att gå in på Vinmuseet i Vathi där man även kan provsmaka om man vill. Vinmuseet ligger strax före infarten till Vathi och har både ljusa lätta och mörka starka viner. De är kända för att vara billiga men håller ändå en bra standard. Titta på de enorma faten där vinet bevarats och lyssna till historien genom att boka en guide. Vinmuseet är litet men har en mycket mysig atmosfär. Glöm för all del inte att köpa med flera flaskor då de går att få för en spottstyver.

Eupalinos tunnel i berget Kastri

Om man inte är klaustrofobiskt lagd så rekommenderas ett besök i den mycket smala och låga tunneln Eupalinos tunnel. Denna tunnel grävdes för hand på 600-talet f.Kr. för att leda vattnet in till Samos stad eller Vathi. Tunneln ligger väster om den närliggande staden Pythagoreion och idag är den en sevärdhet som bara måste ses. Hela tunneln är ca 1 040 meter lång och man kan gå in här med guide. Man kan själv välja hur långt in man ska gå. De flesta brukar stanna vid ca 100 m medan andra våghalsiga typer fortsätter en bra bit in. En skrämmande upplevelse men mycket intressant.

Besök det Arkeologiska museet

Om man vill boosta sina kunskaper en aning och ta en tripp till ett museum för att se på Samos historia, ska man gå till det Arkeologiska muséet och titta på fynd från svunna tider. Kolla speciellt in Samos Kouros som är huvudutställningen. Museet har två separata byggnader med utställningar i varje och är en populär sevärdhet i Vathi. Inträde kostar 3 euro per person.

Vandra i Näktergalarnas dal

Låter detta som en saga av Astrid Lindgren? Det är det inte men platsen är fängslande. Många som åker till Samos vill vandra i omgivningarna och inte så långt från Vathi ligger Näktergalsdalen som med sitt namn skvallrar om alla de näktergalarna som man kan höra och skåda här. Dalen ligger vid bergsbyn Manolatos och när man går uppåt möts man av svalkande vattendrag, grönska och mängder av fågelarter. Ta med picknick och gör en heldag här. Glöm inte plocka med vilda fikon hem.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*