5 måsten i Valletta

Den lilla staden Valletta är ön Maltas huvudstad och är med sina drygt 6000 invånare mycket behändig att vandra omkring i. Staden är från början ett fort, som fungerade som bas under de båda världskrigen. Valletta är mycket rik på kultur och var tidigare känd som den europeiska konststaden och som en världsarvsstad. Här nedan beskrivs 5 måsten i den maltesiska huvudstaden, som man absolut inte får missa som besökare.

Krigsmuseet

Detta är ett mycket intressant museum som ligger beläget i fortet St. Elmo från 1500-talet. Museet innehåller militär utrustning och föremål som sträcker sig så långt tillbaka som till bronsåldern. Här kan man också bevittna den stora roll som Malta spelade under världskrigen. Krigsmuseet stängdes tillfälligt 2014 men öppnades åter redan 2015 med en ännu större samling föremål än tidigare. Det är väl värt ett besök för alla som är intresserade av historia! Museet har öppet året runt och barn upp till 5 år går in gratis.

Manoel-teatern

Denna teater är en av Europas äldsta teatrar och byggdes som en allmän teater år 1731. Här kan man gå på guidade turer, måndag till fredag, och låta sig hänföras av den vackra arkitekturen. Här finns exempelvis ett ovalformat auditorium som är spektakulärt utsmyckat med bland annat guldlöv. Teatern används fortfarande och här visas med jämna rum teaterpjäser, operaföreställningar och musikaler.

Stormästarens Palats

Den här platsen är verkligen ett måste för alla som är intresserade av Maltas krigshistoria och som imponeras av grandiosa palats. Här har det verkligen inte sparats på krutet vad gäller inredningen; här finns bland annat en maffig samling av gamla rustningar – faktiskt över 5000 stycken som använts av soldater sedan 1500-talet. Att beskåda finns också ottomanska och turkiska rustningar. Palatset bär på historia från 1500- till 1700-talet.

Ytterligare en sak man inte får missa i palatset är den stora samlingen gobelintapeter, som en gång i tiden var en gåva från Spanien. De stora freskmålningarna som visar slaget vid Malta är också mycket sevärda.

St. John´s Co-Cathedral

Den här katedralen byggdes under sent 1500-tal och var helgad till Johannes Döparen. Designen är gjord av arkitekten Cassar som har ritat många framstående byggnader i Valletta. Katedralen består av åtta kapell och under hela marmorgolvet i byggnaden finns en mängd gravar; närmare bestämt ca 400 riddare ligger begravda här. Dessutom finns en krypta bakom katedralen, som innehåller gravar med olika stormästare. Interiören i katedralen är en riktig uppvisning av sann barockstil; här finns alla de attribut som gör epoken så känd. Det är svulstigt, mäktigt och elegant vilket gör det till en maffig upplevelse att besöka katedralen.

Nationella konstmuseet

Det storslagna konstmuseet bör man absolut inte missa. Museet ligger i Admiralty House, som är ett ståtligt hus från 1700-talet. Här finns möjlighet att beundra skulpturer, målningar och möbler från olika tidsepoker. Dessutom finns förstås en mängd konstverk på väggarna. Faktum är att museet kan stoltsera med att ha den största samlingen av barockkonstnären Mattia Preti, som var verksam under 1600-talet. Här finns också sällsynta antika kartor och konstföremål av ett flertal konstnärer som dateras från 1500-talet och framåt.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*