5 måsten i Rio de Janeiro

Väl på plats i Rio, så finns det några saker du inte får försaka under din tid där. vad det är beror naturligtvis också på din smak och dina intressen men dock kan du ta del av några tips på vad som bör stå på agendan.

Karnevalen i Rio

Innan påskens fasta varje år, i förhållande till månen, samlas alla Rio-bor för att dansa samba, salsa, äta, dricka och sjunga samt gå i världens mest berömda karneval – Karnevalen i Rio. Här brukar även de brasilianska toppmodellerna gå och du kan verkligen förvänta dig att se det vackra folket. Om du tycker om att se OS-invigningarna så kan du vänta dig att se ett ännu större skådespel här. Karnevalen går genom hela staden och syns ända in i favelorna där samban ursprungligen föddes. Under 3-4 dagar brukar festligheterna hålla igång och detta är verkligen en tid då man ska flyga till Rio. Garanterat en upplevelse för livet!

Petrópolis

Den gamla kejsarstaden i bergen ovanför Rio är väl värt ett besök om man gillar historia platser och lugn och ro. Här varvas kultur med spa-anläggningar och gemytliga värdshus och från bergen har du en makalös utsikt. Somliga påstår att Petrópolis är en blandning av Versailles och Vermont. På samma plats råder en miljömedvetenhet och en politisk korrekthet där folk odlar sina egna grödor och talar om världens problem. Dock kommer många hit för att få en skymt av de brasilianska kungaättlingarna som fortfarande bor kvar här och som äger stadens ledande hotell och lyxiga anläggningar.

Gå en sambakurs

Precis som man bör gå en tango-kurs i Argentina, bör man bege sig till en säker favela och lära sig Brasiliens nationaldans samba. Rio har visserligen många sydamerikanska danser på menyn som lambada, salsa och zumba, men just samban hör Rio till. Sambaskolan Salgueiro ligger i stadsdelen Tijuca och den absolut mest kända skolan Palácio do Samba – sambapalatset, kan man se i favelan Mangueira. Vill man inte ta en kurs själv, kan man med fördel se dansarna repetera, speciellt veckorna innan karnevalen. Du kommer säkerligen att förundras av deras akrobatik och rytm.

Fotboll på Maracanã

Denna arena var världens största tills Nordkorea kom och knyckte förstaplatsen med sin arena i Peongyang. Ja, Nordkorea, du hörde rätt. Nu har dock både Wembley och Camp Nou gått om Maracanã men inte Rungrado May Day stadion i Nordkorea som fortfarande ligger på första plats med 150 000 platser. Dock har nästan ingen världsstjärna varit där…
Men det hindrar inte att Maracanã är Latinamerikas största stadion med drygt 80 000 platser och hemmaarena för flera stora brasilianska klubbar. Om du beger dig hit kan du titta på Pelés fotavgjutning vid VIP-ingången eller gå på någon känd och stor rockkonsert. Nöjer man sig bara med att strosa omkring utanför och betrakta det enorma verket som har varit mål för olika stora fotbollsmatcher och finaler under åren, går det bra det också.
Inför fotbolls-VM 2014 strejkade en rad renoveringsarbetare här på grund av bristande säkerhet och låga löner. Det kanske du även har hört talas om i nyheterna.

Brunch på Parque Lage

Rios konsthögskola sitter numera i det gamla kejsarpalatset med sin tropiska park och sin bassäng i mitten. Bakom sträcker sig bergstopparna upp i skyn och har du tur får du även njuta av lite musik från Musikhögskolans elever som dyker upp och spelar bossanova då och då. Byggnaden och parken ligger 31 meter över havet, vid en sjö vid namn Lagoa Rodrigo de Freitas. Runt omkring ligger flera öar, stränder och skogar.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*