5 måsten i Pythagorion

Matematikern Pythagoras hemstad, Pythagorion är en av Samos viktigaste städer, ja till och med en av Greklands viktigaste städer. Här finns en av världens äldsta hamnar och en mängd intressanta sevärdheter och aktiviteter går att boka eller göra när man kommer hit. Förvisso är Pythagorion numera känd som ett semesterparadis men det vore verkligen synd att begränsa sig till stränderna när det finns så mycket mer att utforska. Här kan man läsa om 5 saker som man råds till att göra om man har turen att resa hit.

Panagia Spiliani – templet i berget

Även om man kanske inte är särskilt religiös av sig så är en utflykt till detta unika kloster ett måste. På berget bakom Pythagorion kan man besöka ett litet men charmigt kloster vars kapell ligger insprängt inne i en grotta. Det är mycket svalkande under heta dagar. Hela klostret är oerhört sött och man får böja sig ned för att inte slå i huvudet. På utsidan är klockstapeln värd ett fotografi, för att inte tala om utsikten över hela Pythagorion samt delar av Samos stad. Från centrum kan man gå hit upp. Det är ca 2 km hit, men föredrar man att ta bilen så finns det gratis parkering alldeles bredvid klostret.

Ta ett mästerfotografi med Pythagoras i bakgrunden

Okey, man kanske inte är en lika god matematiker som Pythagoras men det kan ändå vara värt att ta en bild av honom och sig själv genom att traska ned till den gamla hamnen och ställa sig bredvid statyn. Detta kanske inte är det roligaste på resan men ändå ett måste för alla som har haft turen att gå i Pythagoras fotspår. Det ögonblicket bör förevigas för alltid, eller hur?

Beundra det Arkeologiska museet

Om man gillar arkeologi och historia, bör man bege sig till det Arkeologiska museet. Inträdet kostar 4 euro och invändigt blir man belönad med statyer, artefakter och arkeologiska fynd. Även utsidan är intressant, då det ligger en hel del utgrävningar där som man kan betrakta från gångbron. Museet är inte så stort och det tar inte speciellt lång tid att gå igenom alla delar, men då man är i filosofen och matematikern Pythagoras stad så bör detta museum också ses, eftersom mycket kommer från hans tidsepok.

Titta på Samos kändaste sevärdhet – templet i gudinnan Heras ära

Heraion är ett tempel som upprättades för gudinnan Hera och ligger ca 4 km väster om Pythagorion. För den som inte är hejare på den grekiska mytologin, var Hera gift med guden Zeus som också var bror till henne. Templet byggdes på 800-talet f.Kr. och ersattes 300 år senare av ett ännu ståtligare exemplar. Numera är det bara ruiner kvar och de en gång 100 pelarna har sett bättre dagar. Hursomhelst, är det värt att uppsöka detta antika tempel som idag är listat på UNESCO:s världsarvslista.

Massage på Relax

Varför inte lyxa till det lite när man är på semester och har gått igenom alla sevärdheter? På Pythagorions huvudgata ligger ett välorganiserat och bra spa som ger massage för en mycket billig penning. En skön gåva man kan ge till sig själv, då benen förmodligen är trötta av allt springande upp och ned för berget och efter alla vandringar som många kommer hit för. De ger även par massage, så ta med kärestan och njut, bägge två!

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*