5 måsten i Nicosia

Om du funderar på att besöka Cyperns huvudstad Nicosia finns det ett helt axplock av sevärdheter. Framför allt är staden fullpackad av museer, konstgallerier, kyrkor och katedraler. Turisterna brukar flockas runt den gamla stadskärnan, där många attraktioner finns samlade på en ganska liten yta. Att vandra runt där är ett absolut måste på grund av alla historiska byggnader och överlag är det en väldigt fascinerande arkitektur. I nära anslutning finns också ett brett utbud av butiker, caféer och restauranger. Här kommer mer information om fem sevärdheter du inte vill missa.

Boka Nicosia Sightseeing Tour

Cyperns arkeologiska museum

Ett museum med över 130 år på nacken som visar upp fynd som kommit fram under alla de oräkneliga arkeologiska utgrävningar som genomförts på ön. Portarna slogs upp redan 1882 när Cypern fortfarande var ockuperat av britterna. Lokalt kallas det Kypriako Mouseio och det ligger på Mouseio Street i Nicosia. Museet har byggts ut flera gånger men verkar aldrig bli stort nog för alla historiska föremål och intressanta utställningar. Att besöka Cyperns arkeologiska museum är ett absolut måste och den låga inträdesavgiften är ingenting i jämförelse med alla ovärderliga historiska skatter som kan beskådas i de stora lokalerna.

A. G. Leventis Gallery

Precis utanför Gamla Stan ligger ett konstgalleri utöver det vanliga. Där visas europeisk konst från 1500-talet till 1900-talet. Bland annat finns en samling av franska storheter som Chagall, Monet och Renoir, samt grekisk konst från både gamla och mer moderna konstnärer. Det finns också verk av cypriotiska konstnärer som den beryktade Adamantios Diamantis. Att galleriet kan bjuda på sådan storslagen konst, beror på den nu bortgångne cypriotiske affärsmannen Anastosios G Leventis, som efter sin död såg till att en välgörenhetsfond bildades, som i sin tur har sett till att både Cyperns invånare och besökare från hela världen kan ta del av dessa mästerverk.

Farmagustaporten

I Nicosia finns en gammal stadskärna som är helt omsluten av de venetianska stadsmurarna. Endast tre portar i söder, öster och norr tillät människor att ta sig ut och in. En av dessa portar, kallad Famagustaporten (går också under namnet Porta Giuliana) har restaurerats till sitt ursprungliga skick. Ganska nära porten finns även Nicosias kulturcentrum. I området sker också åtskilliga uppträdanden, utställningar och konferenser. En annan trevlig bonus med att besöka Famagustaporten är att den råkar ligga i några av Nicosias vackraste kvarter som även de har återställts med hjälp av ett ambitiöst renoveringsprojekt.

Bysantinska museet

Nicosias Bysantinska museum ligger i närheten av St. Johns Katedral och utgörs av omkring 1500 år av bysantinska kulturskatter såsom konst och historiska fynd. En del av materialet blev stulet, men Cypern har lyckats få tillbaka många av de ovärderliga föremålen och ser nu till att de kommer allmänheten till godo. Det bysantinska museet är väl värt ett besök och ligger dessutom i närheten av flera andra sevärdheter som kyrkor och katedraler.

Nicosias Stadsteater

Fungerar som huvudscen för Cyperns teatersällskap och ligger längs Mouseio Street där flera av Nicosias bästa museum är lokaliserade. I landet finns en stolt tradition av teater. Själva teaterbyggnaden är konstruerad i nyklassicistisk stil och på scenen brukar det ske teaterföreställningar av högsta klass. Byggnaden används även för andra typer av evenemang som konserter och dansföreställningar.

Boka Nicosia Sightseeing Tour

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*