5 måsten i Es Canutells

Den lilla semesterorten Es Canutells på sydvästra Menorca är inte något typiskt chartermål med nattliv och massvis av restauranger. Istället är det lugn och vila som står på agendan och här är det mest vanligt att man ligger och gassar under solen på stranden eller åker ut i någon närliggande by för att vandra eller titta på folk. Från Es Canutells är det nära både till den lite mer livliga Punta Prima, byn Sant Climent eller Son Bou-stranden samt Mahón – Menorcas huvudstad. Man kan också åka in till öns inre delar för att se byn Alaior eller ta sig till den vita byn Binibeca. Ska man åka till Es Canutells kan man här läsa om 5 måsten man bör hinna med under sin resa.

Åk till Binibeca – den första turistorten på Menorca

Es Canutells ligger mittemellan turistorten Cala n´Porter och den första charterorten Binibeca som numera nästan är en sevärdhet. Dock kan man fortfarande boka hotell här och byn är mycket charmig och söt. Helt vitmålad med bruna knutar är denna lilla fiskeby som bjuder på god mat, aktiviteter och en mysig strand. Ta bussen eller bilen hit och sitt vid byns torg för att titta på människor.

Åk in till Mahón

Visst är Es Canutells en fridfull ort som är skapt för återhämtning, men inne i byn finns det ganska lite att göra. Dock är byn bra belägen och ligger endast 10 km från Mahón. Dit går det bussar 4 gånger per dag förutom på söndagarna och vill man titta på lite mer sevärdheter eller gå ut och dansa, så är det hit man ska åka. I Mahón kan man ta en titt på gindestilleriet vid hamnen, shoppa, besöka Santa Maria-kyrkan eller gå på konsert.

Vandra, rid eller cykla utmed Cami de Cavalls

Detta tål att understrykas mer än en gång – på Menorca bör man verkligen gå i hästarnas och historiens fotspår utmed de många vandringslederna som de brittiska soldaterna en gång upprättade för att speja på inkräktare från havet. Alla stränder och vakttorn länkas till varandra tack vare denna led som går runt hela Menorca och namnet Cami de Cavalls betyder just Hästleden. I stort sett alla turistorter på ön kan man hyra en häst eller en mountainbike och ge sig ut och titta på naturen. Bor man i Es Canutells ligger vandringslederna bara runt hörnet så det är bara att gå upp en tidig morgon och börja gå.

Gå på fiestan i Sant Climent eller Mahón

Under somrarna arrangeras alla fiestorna runt Menorca för att hedra alla skyddshelgon. En mycket nära by till Es Canutells, är Sant Climent och givetvis staden Mahón som nämndes ovan. Deras fiestor går av stapeln den tredje veckan i augusti och i Mahón håller den på i september. Är man här då är dessa festligheter ett måste, då folk från både Menorca och från andra delar av världen samlas för att äta, dricka och titta på hästuppvisningar.

Hyr en kajak

Stränderna runt Es Canutells är både grönskande och rena och vattnet är kristallklart. Därför bör man hyra en kajak för att ge sig ut och titta på ön ur havets perspektiv. På stranden finns det kajaker att hyra och man kan lätt vara ute och paddla i timmar utan att få nog. När man kommer tillbaka är restaurangerna redo att servera det goda spanska köket.