5 måsten i Cala Galdana

Cala Galdana är en familjevänlig semesterort med en lång, vacker strand fylld med vit sand. Den ligger på Menorcas sydkust i en vik formad lite som en hästsko. Vattnet är klart och turkost till färgen. På vissa ställen finns otroliga klippformationer som fått sin unika form av havets konstanta bearbetning. Inramningen är fantastisk och det är inte svårt att få rätt semesterkänsla. Här kommer fem måsten för en turist i Cala Galdana.

Sol och bad på stranden

Många menar att Cala Galdana har Menorcas finaste sandstrand. Den är långgrund, vattnet är kristallklart och det finns vackra kalkstensklippor i bakgrunden. Platsen är perfekt för sol och bad. Möjligheten finns också att utöva olika vattensporter. Längs hela området går en strandpromenad. Tar man sig en bit längre bort förbi klipporna går det att komma till något mer avskilda Cala Mitjana som gör sig utmärkt för de som vill snorkla. I övrigt finns alla nödvändiga faciliteter som duschar och toaletter. Under högsäsongen blir det i regel lite mer trängsel om de bästa platserna på stranden, men ändå betydligt lugnare än det brukar vara på grannön Mallorca.

Ridturer och vandringar

Passa på att upptäcka Menorca. Med Cala Galdana som bas kan man resa runt på ön och se den fascinerande naturen. Utmed kusten finns en särskild vandringsled, känd som Cami de Cavalls. I princip är det tydligt markerade leder där man kan cykla, vandra eller rida. För cykling är det bäst att hyra en mountainbike, eftersom terrängen är ganska kuperad. Ett annat alternativ är att boka en guidad vandring eller ridtur. Det är ett tryggt och säkert sätt att få uppleva det bästa av ön.

Njut av fisk och skaldjur

I Cala Galdana är det vanligt att restaurangerna har fisk och skaldjur som sin absoluta specialitet. Med tanke på ön Menorcas läge i Medelhavet är det ingen direkt överraskning att just havets läckerheter står i centrum. Orten är ganska liten, men ändå finns ett tiotal restauranger att välja mellan. Cala Galdana har en vacker småbåtshamn och även ett helt okej utbud av barer och småbutiker. Vill man ha bättre shopping får man dock vara beredd på att resa till huvudstaden Mahon eller den tidigare huvudstaden Ciutadella.

Se en kvällsshow

Nästan varje dag är det något på gång i Cala Galdana eller i närområdet. Det kan handla om akrobatik, hästshower, musikunderhållning eller något annat spännande. Särskilt under högsäsongen anordnas kvällsshower som är sevärda efter en skön dag på stranden. Flera restauranger har också aktiviteter som minigolf och lekparker för barnen. Kort sagt finns det aldrig någon brist på nöjen.

Vinprovning

När man befinner sig på Menorca är ett måste att prova på de lokalt producerade vinsorterna. På ön är de mycket stolta över sitt vin och en gång i historien fanns över 1500 vingårdar på ön. När den återgick till spansk ägo skedde en nedgång, men under de senaste årtiondena har Menorca kommit tillbaka på allvar. Viner från ön märks med ”Vin de la Terra Illa de Menorca” och typiskt handlar det om rött vin baserat på druvsorterna Carbernet Sauvignon eller Merlot. Passa på att besöka en vingård i närområdet.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*