5 måsten för turister i Vilnius

Litauens huvudstad är landets största stad med sina drygt 500 000 invånare, ungefär samma befolkningsmängd som Göteborg, och kallas av många för en liten men mycket charmig stad. Vilka måsten finns då när man besöker Vilnius? Här nedan listas de 5 platser som man absolut inte får missa att besöka under sin vistelse.

Slottet

Slottet i Vilnius består av en rad olika byggnader som ligger alldeles vid floden Neris. Detta är en enormt spännande plats som fått vara med om en hel del dramatik genom årens lopp. Slottets äldsta delar är från 800-talet. Den nedre delen, som rymmer det kungliga palatset och Vilnius katedral, byggdes i trä någon gång före 1200-talet. Under 1200- och 1300-talen byggdes det sedan försvarsmurar och torn runt området. Hela slottsområdet är väl värt ett besök; här kan man ströva omkring länge i den historiska miljön och bland annat besöka nationalmuséet.

Katedralen

Vilnius katedral ligger i slottsområdet som redan nämnts, men förtjänar att nämnas separat som ett måste för besökaren. Katedralen är mycket vacker och storslagen med en vit fasad. Entrén påminner närmast om ett operahus! Många kungar har krönats här i denna heliga plats som stod färdigbyggd år 1783.

Uzupis

Uzupis, som betyder ”på andra sidan floden”, är ett område nära Gamla Stan i Vilnius. Detta är en väldigt mysig del av staden, som attraherar många konstnärer och gallerier bland de charmiga husen från 1800-talet. Faktum är att området har jämförts med Montmartre i Paris! Samtidigt samsas här en mängd olika serveringar och caféer, vilket gör Uzupis till den perfekta platsen att ta sig en lugn stund med en kopp kaffe innan man fortsätter upptäcktsfärden i Vilnius.

Gamla Stan

Vilnius gamla stadsdel är en dröm för den som älskar att titta på äldre, charmiga hus. Denna del av staden är stor med sina 1487 hus och hela 74 kvarter, så det är en riktig fröjd att ta en lång promenad här och bara ta in historien. Gatan Pilies är, kan man säga, huvudgatan genom den gamla delen av staden och här ligger caféer och butiker sida vid sida. Det är en perfekt plats för den som gillar att sitta och titta på folk. År 1994 tog Gamla Staden i Vilnius en välförtjänt plats i UNESCOS världsarvslista, mycket eftersom stadsdelen är originell och oförstörd.

KGB-museet

En otäck men intressant plats att besöka är KGB-museet, som är beläget i den tidigare KGB-byggnaden i staden. Muséet beskriver på ett målande sätt de övergrepp som gjordes mot oliktänkande under den sovjetiska eran. Den vackra byggnaden som inhyser museet har varit i olika personers och organisationers ägo under åren sedan den byggdes år 1890. Från början var det en del av det ryska imperiet, för att sedan tillhöra Tyskland efter ockupationen i samband med första världskriget. Efter att ett kort tag ha tillhört den litauiska armén hamnade det i bolsjevikernas och Sovjets våld, för att sedan komma att tillhöra nazisterna under några år då det blev högkvarter åt Gestapo. År 1944 återtog Sovjet platsen och ett 1000-tal fångar blev avrättade i byggnadens källare.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*