5 måsten för turisten i Kalifornien

I Kalifornien lär man inte bli uttråkad. Var man än befinner sig finns det saker att göra för alla smaker och behov. Förmodligen har man som turist redan planerat några saker som man vill uppleva på plats men här kommer ändå några tips på saker man absolut inte får missa när man är här och som är typiska för delstaten.

Åk på vinprovning

Den som sett filmen ”Sideways” har förmodligen sett hur charmiga Kaliforniens olika orter och vägar är. Mellan Los Angeles och San Fransisco samt i Napa valley norr om San Fransisco, kan man stanna till på en rad olika vinodlingar och prova de olika druvorna Merlot, Syrah eller Zinfandel. Att hyra en bil och se alla de små genuina städerna och stifta bekantskap med befolkningen är något som många turister älskar. Och det med rätt! Kalifornien är inte bara snygga människor och film. Delstaten har också en mycket intressant kultur och mångfald både vad gäller människor, mat och levnadsstilar. En lite varning: Att åka fast för fylla eller fortkörning är inte billigt i USA. Drick inte för mycket på vinprovningarna.

Spela golf

I Kalifornien finns massor av naturreservat samt en hel del underbara och välordnade golfbanor. Amerikaner gillar att spela golf och många affärer avgörs på golfbanorna. Om man har tid bör man se till att ta en runda och beundra naturen samtidigt. Kaliforniens bästa golfbanor hittar man mellan L.A och San Fransisco. En av dem är den världsberömda Pebbles Beach Club där man kan spela i stjärnornas fotspår. Dock kostar en runda drygt 500 dollar, men naturen vid banan alldeles intill havet gör att man får en fantastisk upplevelse att ta med hem. En annan golfbana att ta sikte på är Los Canyons i Simi Valley, nordväst om Los Angeles. En 36-hålsbana i snygg design.

Vandra i naturreservaten

När man vill ha lite mer äventyr så ska man göra som många amerikanska familjer och par – åka upp i bergen och vandra. Vandringsleder finns det gott om. Redan vid Hollywood Hills är det vanligt med hiking och i naturreservaten i Eldorado, Yosemite eller King’s Canyon kan man uppleva den mest vilda och säregna naturen med romantiska vattenfall och ovanlig flora. Kanske ta med ett tält och övernatta med ficklampa och stormkök? Se dock till att ha med karta eller GPS, då det inte är några små skogar man talar om.

Åk genom Death Valley

Visserligen kanske Dödsdalen låter otäckt och skrämmande, men man kommer att förundras av dess skönhet. Om man tar bilen och åker de milslånga sträckorna och stannar till på någon diner vid vägkanten kan man känna sig som en skådespelare i någon välkänd Hollywood road-movie. Den som åker där på natten lär bli ännu mer begeistrad. Då faller stjärnorna som käglor på natthimlen och kaktusarna får en neongrön nyans i månskenet. Vad kan vara mer romantiskt? Det finns några motell och hotell utmed vägen som fungerar som små oaser men ofta är det helt öde, ungefär som i Australiens vildmark.

Spana på stjärnor i L.A

Oavsett om man går längs med Walk of Fame i Hollywood eller om man köpt en busstur i Beverly Hills för att få en guidning till alla filmstjärnors hem, så får man garanterat en rolig upplevelse. L.A är fullsmockat av celebriteter men många håller sig dock vid sina residens i Pasadena, Beverly Hills eller Santa Monica. Även om man inte bryr sig om filmstjärnor, så är dock husen något i särklass och värda ett ögonkast.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*