Våra 5 favoritsevärdheter i Rom

5 favoritsevärdheter i Rom

5 favoritsevärdheter i Rom – Är det äntligen dags att planera Rom-resan du drömt om i evigheter? Längtar du efter att strosa runt på en piazza och känna dig som Audrey Hepburn i Roman Holiday? Välkommen till den eviga staden!

I en stad där sevärdheter är oändliga, är ett av de vanligaste misstagen att försöka att se allt. Om du har en längre resa till Rom framför dig så kanske du hinner se en hel del. Men om det är en kortare resa du ska åka på så är vårt tips till dig att istället välja ut ett par sevärdheter som är riktigt klassiska för Rom. På så sätt har du tid att verkligen njuta av varje sevärdhet i lugn och ro, istället för att oroa dig för hur ni ska ta er till nästa sevärdhet.

Med det sagt, här kommer våra 5 favoritsevärdheter i Rom. Låt oss börja!

1. Colosseum

Om du besöker Rom för första gången så är Colosseum ett måste. Den ökända amfiteatern som knappt behöver en introduktion rymde under sin tid upp till 50 000 besökare. Colosseum är ett av världens sju nya underverk och är en symbol för Roms imponerande historia. Om du bokar en tur med en guide kan du gå in och verkligen dras tillbaka i tiden till gladiatorerna.

Något att vara medveten om är att trängseln runt och i Colosseum kan vara rätt förfärlig under dagen. Ett bra tips är därför att försöka gå tidigt på morgonen. Ett annat tips är att köpa en biljett i förväg för att slippa köerna utanför som kan vara timslånga.

2. Fontana di Trevi

Roms mest kända fontän är utan tvekan Fontana di Trevi, Trevifontänen, som byggdes redan år 1762. Fontänbyggnaden ligger vid Piazza di Trevi och har en stor nedsänkt bassäng där klippor med vattenväsen reser sig.

Fontänen har förevigats i många klassiska filmscener, bland annat då Anita Ekberg tog ett dopp i fontänen i Fellinis film Det ljuva livet. Många turister slänger ett mynt i vattnet vid Trevifontänen, vilket enligt tradition ska försäkra att du en dag kommer återvända till Rom.

3. St Peterskyrkan och Vatikanmuseerna

Om du kom till Rom för att få se pampiga och rikt smyckade byggnader och kupoler är St Peterskyrkan ett måste. Prakten är imponerande när du stiger in i vad som är en hjärtpunkt för över en miljarder katoliker världen runt.

Vem har sedan inte hört om det Sixtinska kapellet i Vatikanmusset, där du bland annat får se Michelangelos kända målning i taket. Om du planerar att komma hit och dyka in till en av världens mest fascinerande konstsamlingar, glöm inte att det finns en klädkod för både St Peterkyrkan och Vatikanmuseerna.

4. Forum Romanum

Forum Romanum, latin för “Det romerska torget” är ännu en historisk sevärdhet som inte kan missas när du åker till Rom. Dessutom är det antika torget bara en stenkast från Colosseum, vilket gör det en bra sevärdhet att gå till efter du besökt amfiteatern.

Torget var i antika Rom en viktig plats för religiösa ceremonier och politiska möten. Sedan dess har Forum Romanum också varit en begravningsplats och betesmark åt boskap. Idag är torget fullt av ruiner efter triumfbågar och tempel.

5. Pantheon

Sist men inte minst har vi Roms mest välbevarade antika byggnad. Med sin fascinerande arkitektur och antika historia är Pantheon vid Piazza della Rotonda en otroligt populär sevärdhet i Rom. Något många slås av vid första anblicken är storleken på byggnaden, som är hela 58 meter hög.

Pantheon var först ett tempel, sedan en kyrka, och är också nu begravningsplats åt många kända personer, bland annat konstnären Rafael. Att inträdet är gratis är ett stort plus!