4 småstäder i Europa du bör besöka! 

4 småstäder i Europa

London, Paris och Rom i all ära, men det är någonting spännande och lockande med små, oupptäckta städer. Förutom att storstäder har mycket turism är det även ofta mycket dyrare att semestra i. Det finns en uppsjö av mindre, vackra städer att upptäcka i Europa som även är enkla att ta sig till.  

Vi listar 4 småstäder i Europa du bör besöka! 

Varför besöka småstäder? 

Att välja att resa till småstäder i några av dina favoritländer istället för de mer kända huvudstäderna har en hel del fördelar. Att uppleva en småstad gör många gånger att du ser mer av den riktiga kulturen hos landet. Du kommer definitivt stöta på färre turister och mer lokalbor som mer än gärna berättar de bästa platserna att ta dig till.  

Småstäder är ofta dessutom mycket billigare att semestra i, där du i många fall lyckas betala samma summa som lokalborna för utsökta maträtter och delikatesser som landet är känt för. Många av de mindre städerna är heller inte så svåra att ta sig ut till för den som besöker landet. Vi har listat några favoriter av småstäder i Europa du bör besöka!  

1. Matera, Italien 

Att resa till syditalien och Matera är som att ta dig flera hundra år bak i tiden. Här kan du uppleva över 9000 år gamla grottbostäder, det vill säga bostäder som är inbyggda i berg som placeras ovanpå varandra. Här möts du av slingrande vägar med en stening natur som är hänförande att se både nära och på avstånd.  

Matera är en otroligt romantisk stad där du kan avnjuta god mat med levande ljus och promenera runt bland butiker och gelatobarer, samtidigt som du kan kombinera din vistelse med en mängd sevärdheter och historiska platser. Matera liknar inte någon annan plats och är ett självklart val av resa för den som vill uppleva någonting nytt. 

2. Durres, Albanien  

Att resa till Spanien eller Grekland för att njuta av sol och värme har de flesta av oss gjort, men om du vill slippa den stora sommarturismen och få betydligt bättre priser bör du besöka den Albanska Rivieran med hamnstaden Durres i spetsen. Durres är en 3000 år gammal stad som kombinerar sol, hav och stadspuls i ett.  

En av stadens största sevärdheter är den romerska amfiteatern från 100-talet som även är en av de största på Balkan. Den långa strandpromenaden är full av restauranger, barer och strandaktiviteter för den som vill koppla av och komma hem med en fin solbränna. 

3. Monemvasia, Grekland 

Grekland är visserligen känt för alla sina vackra öar, men även fastlandet bjuder på oupptäckta pärlor. Monemvasia är en gammal bysantisk stad belägen på en smal udde på fastlandet Peloponnesos. Staden ligger på en klippa med gamla ruiner och kyrkor och är ett av Greklands mest kända och imponerande landmärken. 

Här kan du promenera runt i den pittoreska staden och både äta och dricka gott i en vacker omgivning och ta in på ett litet familjehotell i sten. Du kan dessutom gå på vinprovningar eller se staden från befästningen som vilar över Monemvasia. 

4. Hallstatt, Österrike 

Hallstatt i Österrike är en liten by som har utsetts till världens vackraste av många resenärer. Med höga berg som omfamnar de små husen och en spegelblank sjö ser staden ut som ett vykort av ett paradis. Denna pärla ligger endast en timme från Salzburg och tre timmar från Wien, vilket gör att du med fördel kan kombinera flera resmål i ett.  

Promenera i gamla stan, ta en båttur ute på sjön eller ta del av utomhusaktiviteter som vandring i den omkringliggande naturen. 

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*