4 saker att se på Gotland – upplev raukarnas och fårens ö!

4 saker att se på Gotland

4 saker att se på Gotland – Gotland är för dig som vill ha känslan av att befinna dig utomlands utan att faktiskt lämna Sverige. Ön är Sveriges sommarparadis, och när du åkt dit själv kommer du förstå varför. Långa stränder, turkosblått vatten och massor av sevärdheter lockar.

Det finns oändligt många platser att välja mellan, men här ger vi dig våra 4 favoritsaker att se när du åker till rosornas ö – Gotland!

1. Raukar

Raukarna är kanske den mest typiska sevärdheten för Gotland och har blivit en symbol för den vackra ön. Dessa naturfenomen är kalksten som formats av väder och vind och blivit ett naturligt konstgalleri längs Gotlands kust. Dessa minnesmärken från en svunnen tid är ett måste för alla som åker till Gotland.

En av de mest omtalade raukarna är Hoburgsgubben, som ser ut som en mans huvud från en viss vinkel. Hoburgsgubben hittar du på Gotlands sydspets. Andra kända raukar att kolla upp är Langhammarsgubben, Jungfru, Holmhällarna, Lergravsporten, Folhammar och Digerhuvud.

2. Visby

Världsarvet Visby är naturligtvis en annan sevärdhet som inte bör missas. Om du kommer till Visby med flyg eller färja är det Visby du kommer till först. Vårt tips är alltså att inte springa iväg från Visby för snabbt, utan ta din tid att njuta av denna mysiga medeltidsstad.

Ringmuren i Visby är en av de största sevärdheterna i hela Sverige, och är Nordeuropas bäst bevarade stadsmur. Visbys ringmur byggdes redan på 1200-talet och är 3,6 kilometer lång. Perfekt för en fin promenad.

3. Botaniska trädgården

Innanför muren i Visby hittar du också den botaniska trädgården. Här kan du hitta fantastiska växter som oftast inte trivs i Sveriges klimat, men växer här skyddade av muren. Trädgården är gratis att besöka och ligger längs med stranden.

Visbys botaniska trädgård är en mysig oas du kan söka dig till efter en lång dag av äventyr. Här hittar du bland annat kyrkoruinen St Olof och världens mäktigaste murgröna.

4. Lummelundagrottorna

En spännande vinkel att upptäcka Gotland från är från underjorden! Lummelundagrottorna är ett naturreservat 14 kilometer norr om Visby. Det finns flera olika guidade turer som låter dig upptäcka de spännande grottorna.

Den kortaste turen man kan ta är den säkra barnturen på 30 minuter, medan den längsta är Stora grottäventyret på 180 minuter. Den senare är för den äventyrslystna personen som vill ta sig långt in i grottan. Den 60 minuter-långa Mörkerturen är en guidad tur som inte är för mörkrädda, då du tar dig fram med endast en ficklampa.

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.


*